• Hasiera
  • Taldea
  • Zerbitzuak
    • Enpresa berrien sorrera
    • Enpresei zerbitzuak
    • Behatokia
  • Programak
  • Lea-Artibai
    • Lea-Artibai
    • Enpresa ehuna
    • Eskualde estrategia
  • Bezeroak
  • Kontaktua
  • Berriak
  • Dirulaguntzak
    • Industria & B2B dirulaguntzak
    • Txikizkako merkataritza dirulaguntzak
    • Turismoa dirulaguntzak
    • Ekintzailetza dirulaguntzak
    • Udalen dirulaguntzak
  • es
Denak ikusi
Gastrobikain Programa 2024
Dirulaguntza mota:
Ekintzailetza
Eskatzeko epea:
2024/09/21 - 2024/10/21
Araudia:
Minimis

Gastronomiaren kalitatea sustatzeko Gastrobikain laguntzen 2025erako deialdia arautuko duten oinarriak ezartzea da eranskin honen xedea.

Agindu honetan aurreikusitako laguntzen helburua gastronomiaren sektorean estrategikotzat jotzen diren ekimen gastronomikoei laguntza ekonomikoa ematea da.

Horretarako, bi motatako laguntzak proposatzen dira:

  • alde batetik, gastronomian titulatu berri diren eta negozio gastronomiko berri bat sustatuko duten gazteei laguntzak ematea,
  • eta bikaintasuna sendotzea, ospe handiko gastronomia-negozioen aldetik.

Laguntzaren Onuradunak

Honako hauek izan daitezke laguntzen onuradun:

  • Euskal Autonomia Erkidegoan kokatutako negozioaren zuzendaritza gastronomikoa edo sukaldea bere gain hartuko duten edo hartu duten pertsona fisikoak.
  • Nortasun juridikorik gabeko erakundeak, hala nola ondasun-erkidegoak, sozietate zibilak edo antzekoak, non negozioaren zuzendaritza gastronomikoa edo sukaldea bere gain hartuko duen pertsona gutxienez negozioaren % 10aren titularra izango den eta negozio hori Euskal Autonomia Erkidegoan kokatuta dagoen.
  • Sektore pribatuko pertsona juridikoak: negozioaren zuzendaritza gastronomikoa edo sukaldea bere gain hartuko duen pertsona gutxienez negozioaren % 10en titularra denean eta negozio hori Euskal Autonomia Erkidegoan kokatuta dagoenean.

Onuradun izateko baldintzak laguntza justifikatzen den unean mantendu beharko dira.

Laguntza-Lerroak

  • Proiektu gastronomiko berriak sustatzeko programa. Helburua da gastronomian edo sukaldaritzako eta/edo sukaldaritzako goi-mailako zikloan unibertsitate-graduetan titulazioa duten pertsonek hasitako gastronomia-negozioak bultzatzea, kalitatea bereizgarri izango duen establezimendu gastronomiko berri bat abian jartzeko.
  • Bikaintasuna sendotzeko programa. Helburua ibilbide eta kalitate aitortua duten establezimendu gastronomikoak babestea da, sektorearen kalitate-estandarretan eta -egiaztapenetan haien aintzatespena hobetzeko, bereziki nazioartean aintzatetsitako gastronomia-gidetan eta bikaintasun gastronomikoko rankingetan.

Programa bakoitzaren ezaugarriak direla eta, eskatzaile bakoitzak programetako bat bakarrik aukeratu ahal izango du.

Proiektuaren Berariazko Betekizunak

  • Diruz lagundu daitezkeen jarduerak Euskal Autonomia Erkidegoaren lurralde-eremuan egitea.
  • 2025eko urtarrilaren 1etik 2026ko urriaren 31ra bitartean garatzen badira, eta, nolanahi ere, 2025ean hasi beharko dira gauzatzen.
  • Dagokien udalerrian jarduera-lizentzia emateko eskatzen den araudia betetzea. Lizentziak jatetxe-jarduerari dagokiona izan behar du.
  • Gastronomia-proiektu berriak sustatzeko laguntza-lerrorako, proiektu horiek 30.000 euroko gutxieneko inbertsioa ekarri beharko dute aktibo finkoetan.
  • Bikaintasuna sendotzeko programarako laguntza-lerrorako, proiektuek honako hauek bete beharko dituzte:
    • Jatetxearen kategoria hobetzeko edo handitzeko helburua izatea, aurreko paragrafoan aipatutako gastronomia-gidetan eta bikaintasun gastronomikoko rankingetan aitortuta duen kategoria oinarri hartuta.
    • Gutxienez 75.000 euroko inbertsioa egitea.

Diruz lagun daitezkeen gastuak

Honako gastu-kategoria hauek lagundu ahal izango dira diruz:

  • Lokalak egokitzeko obrak, makinak erostea, instalazioak egitea, altzariak.
  • Ofimatika-ekipamendua, tresneria, uniformeak, diruz lagundu daitekeen proiektu osoaren % 20 gehienez.
  • Inbertsioak egitea, ingurumen-inpaktua minimizatzeko eta desgaitasuna duten pertsonen irisgarritasuna hobetzeko.
  • Enpresaren funtzionamenduarekin zerikusia duten programa informatikoak, web-plataformak sortzea, online erreserben softwarea, web-plataforman hizkuntza hautatzeko aukera, sare sozialetako jarduera areagotzea.

Enpresaren urteko kontuetan inbertsio gisa kontabilizatu ez arren, honako hauek ere diruz lagundu daitezkeen gastutzat hartuko dira:

  • Obra zibila egiteko nahitaezko ordainsari profesionalak, proiektuaren gauzatze materialaren % 8ko mugaraino.
  • Bikaintasuna sustatzeko aholkularitza-plana, diruz lagundu daitekeen proiektu osoaren % 20ra arte.

Aurrekoa gorabehera, gastronomia-proiektu berriak sustatzeko programarako, honako gastu hauek lagundu ahal izango dira diruz:

  • Proiektua garatuko den lokalaren lehen urteko errentamendua, 100.000 euroko gehieneko mugarekin.
  • Lokala erostea edo eskualdatzea, 100.000 euroko gehieneko mugaraino.

Laguntzen zenbatekoa

Itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak izango dira, honako zenbateko hauekin:

  • Gastronomiako negozio-proiektu berriak: diruz lagun daitekeen inbertsioaren % 40ra arte, gehienez 50.000 euro proiektu bakoitzeko.
  • Bikaintasuna sendotzea: diruz lagun daitekeen inbertsioaren % 40ra arte, gehienez 80.000 euro proiektu bakoitzeko.

Dirulaguntzaren ordainketa

Ordainketak honela egingo dira:

  • Inbertsioa edo gastua justifikatu ondoren, aurreko oinarrian aipatzen diren agiriak aurkeztuta, eta Elikagai Politika eta Industriako Zuzendaritzako teknikariek inbertsioen ziurtagiria egin ondoren.
  • Urte anitzeko proiektuen kasuan, ordainketa partzial bat egin ahal izango da proiektua gauzatzeko erritmoari lotuta, eta interesdunak aldez aurretik eskatuta gauzatuko dira, betiere aurrekontu-baliabideen barruan.

Gauzatze epea

Diruz lagunduko dira 2025eko urtarrilaren 1etik 2026ko urriaren 31ra bitartean egindako gastuak, eta inbertsiotzat hartuko dira.

Justifikazio epea

Egindako gastua justifikatzeko agiriak aurkezteko gehieneko epea hilabetekoa (1) izango da, inbertsioak egiteko ezarritako epea amaitzen denetik zenbatzen hasita.

Enpresaren tamaina
1 - 250
Sektore ekonomikoa
Elikagaigintza
Erakundea
Eusko Jaurlaritza
Buletina ikusi
Gurekin hitzegitea gustatuko litzaizuke?
Xemein Etorbidea, 12-A
Lea-Artibai Berrikuntza Gunea
Markina Xemein (BIZKAIA)
946169172
kaixo@leartibaifundazioa.eus
© Leartibai Fundazioa 2025 | All Rights Reserved